3 boekentips voor de week tegen pestenSTIP IT

Op 4 februari begint de week tegen pesten. Hoe belangrijk is het niet van hier voldoende aandacht aan te besteden. In de klas merk ik maar al te vaak dat dit nog steeds een aanwezige factor is, al gebeurt pesten tegenwoordig op andere kanalen en onder andere vormen. In het secundair onderwijs, waar ik zelf les in geef, komt dit ook nog voor.  Aan de hand van het lezen van jeugdboeken komt zo dan wel eens een en ander aan het licht, soms heel stil in een nabespreking van een gelezen boek, maar ook voor deze signalen wil ik oog hebben.  

Deze 3 jeugdboeken zijn alvast toppers in de klas en kunnen zeker aanleiding geven tot een goed klasgesprek over pesten. Met het juiste fragment kan je samen met de leerlingen aan de slag en het onderwerp bespreekbaar maken.

Hier alvast onze top 3:

3. Watervrees - Dirk Bracke


Sien werd als kind bijna verdronken door haar moeder en sindsdien is ze panisch voor baden en zwembaden.
Wanneer ze na de dood van haar vader alleen gaat wonen, wordt ze tot over haar oren verliefd op Frenkie. Hij wil haar social media-profiel boosten en een filmpje maken waarin Sien het water ingaat. De vraag is of zijn bedoelingen wel zuiver zijn. 

Het boek werd uitgegeven bij Standaard Uitgeverij en bevat 176 pagina's.

⭐⭐2. Black Friday - Maren Stoffels


Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik móét hierbij.
Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van de studentenclub. Wie volhoudt, wordt lid en heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten.
Het hoogtepunt is de laatste dag van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een dag die gitzwart zal eindigen…

Een spannend boek met een ingenieuze plot en verschillende verhaallijnen. Het boek bevat 208 pagina's en werd uitgegeven bij WPG Kindermedia.

⭐⭐⭐⭐⭐

1. Has#tag - Dirk Bracke


De knappe, 17-jarige Marie maakte 2 jaar geleden iets verschrikkelijk mee, waardoor ze haar zelfvertrouwen kwijt raakte. Het is haar geheim waar ook haar beste vriendin Chloé niets van weet. Door zich uitdagend te kleden trekt ze vaak ook de aandacht van heel wat jongens. Door de aandacht vergeet ze even haar problemen, al is dat maar tijdelijk. Op een dag ontmoet ze Anton op Facebook, Al chattend wint hij stap voor stap haar vertrouwen. Maar is deze jongen wel te vertrouwen?

Van het boek werd in 2017 ook een kortfilm gemaakt door Adil El Arbi en Bilall Fallah.
Het boek werd uitgegeven bij Standaard Uitgeverij en heeft 176 pagina's ( 12+)

⭐⭐⭐⭐⭐

Alvast veel leesplezier!