7 tips om thuiswerken vol te houden

 't Zijn moeilijk dagen ... elke dag lijkt op de andere en ook in het weekend is er weinig afwisseling en niet echt iets om naar uit te kijken. Wat ben ik blij dat ik 2 pluskids heb die in co-ouderschap bij ons komen. Zo lijkt niet elke week op de vorige of de komende week. Op school gaat alles in code oranje, dus 50% afstandsonderwijs, bij ons betekent dit week 1 BSO op school les en TSO thuis en de volgende week omgekeerd. Hierdoor is het soms wel vliegen, rennen, springen van het ene naar het andere. Maar hoe houd ik dat thuiswerken of de combinatie van dat alles vol. 

Hier mijn 7 tips:

  1. OP, UIT en AAN: Maak er een plan van om op te staan, uit bed te komen en je ook aan te kleden, net zoals je op elke andere werkdag zou doen. Dit helpt je zeker om het knopje om te draaien en zo kom je misschien ook gemakkelijker in werkmodus.
    En vergeet niet; je bent wat je draagt, een comfy outfit is leuk en gezellig, maar als we ons opkleden, voelen we ons toch ook goed en dat bevordert de productiviteit 😉
  2. SCHEMA: volg een schema of een planning en houd je hier ook aan. Een dagplanning waarin je duidelijk onderscheid maakt tussen werkuren en vrije tijd zal je helpen om je grenzen te stellen.
  3. OMGEVING: als het mogelijk is, werk je beter in je bureau, op die manier stel je ook grenzen. Een werkomgeving stimuleert immers ook dat je werkt. Zorg dus voor een functionele motiverende omgeving als je geen bureau hebt, wanneer je bijvoorbeeld in je living of keuken werkt, zorg er dan voor dat je niet afgeleid bent door het zicht op de televisie of de was die hangt te drogen. Zo raak je alleen maar afgeleid en bestaat de kans dat je dat klusje er even tussendoor bijneemt.  
  4. BUITEN: plan indien mogelijk ook een activiteit buitenshuis of buiten. Zo ben je even weg van je huis/werkplaats. Soms is buiten komen een moment om even te ontladen of net op te laden. Als deze activiteiten niet werk gerelateerd kunnen, probeer dan gewoon even een wandeling te maken, te gaan lopen of op het terras een frisse neus te halen. Verandering van omgeving zorgt ook voor een ander perspectief.
  5. COMMUNICEER: zorg dat je huisgenoten op de hoogte zijn van je werkplanning. Zo vermijd je dat er tijdens een conference call of een live les plots eentje roept : " 'k heb gedaaaaaaaaan!" 😆 ( Been there ) 
  6. SOCIAAL CONTACT: Probeer ook je sociale contacten te onderhouden. We hebben allemaal wel eens nood aan een informele babbel die we anders tijdens de koffiepauze hebben. Wij maakten met de collega's in Smartschool een geheim vak aan waarin we ook wel eens van gedachten kunnen wisselen over niet-schoolse zaken. Dit houdt je ook wel recht. We hebben ons sociaal netwerk nodig en zij hebben ons ook nodig. 😇
  7. GRENZEN EN VERWACHTINGEN: dit is echt het belangrijkste, zo houd je evenwicht tussen werk en privé. Wees open over wat je van je huisgenoten verwacht en hoe ze jouw werktijd ook kunnen helpen optimaliseren. Goede afspraken en het bewaren van je grenzen is van groot belang! 
Alle tips zijn gegeven en misschien lijkt dit wel gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar alle beetjes helpen. Neem zeker ook een kijkje bij de weekplanner die ik je aanbied. 

Succes en laten we samen nog wat uit ons kot werken.